Česar nas niso naučili v šolah

Knjižnica Laško vas vabi na predavanje Petre Škarja z naslovom z naslovom ‘Česar nas niso naučili v šolah’ v četrtek, 8. marca 2018, ob 19. uri v Knjižnici Laško.
Petra Škarja je radovedna mladenka, ki želi čim bolj izkusiti vse, kar življenje ponuja. Na tej poti s preprostim pisanjem deli opažanja, znanja in izkušnje s svetom, ker verjame, da se s spremembo posameznikov lahko spreminja svet.
Rada potuje, obožuje naravo (še posebno gore) in je ljubiteljica športne rekreacije.
Je avtorica več knjig Česar nas niso naučili v šolah (2012), Ameriški milijonarji so spregovorili (2014), Najdi svojo srečo in mir (2015), Virusi Slovenije (2015), Camino: od suženjstva do svobode (2017) ter ustanoviteljica in soorganizatorka največjega dogodka za žensko podjetništvo v Sloveniji – 500 podjetnic. Ste se kdaj spraševali, česa se ne naučimo v šolah, a nujno potrebujemo v realnem življenju? Med drugim so to veščine komunikacije, čustvene inteligence, prodaje, podjetnosti, prevzemanje odgovornosti, finančna inteligenca, duhovnost, zdravje … Sedaj se v večini že zavedamo, da sledeča navodila za življenje ne delujejo več: “Bodi pridna v šoli, da boš imela lepe ocene, da boš lahko šla na najboljše šole. Dolgo študiraj, da boš dobila dobro varno službo v pisarni … in srečna boš do konca svojih dni.” Na predavanju bomo izvedeli, kakšna bi bila njena, »nova navodila«.
 
Za pokušino si lahko preberete dve izmed njih:
»Naučili so me, da je BITI POVSEM SAM nekaj slabega. Kasneje sem spoznala, da je znati bivati sam s sabo in biti ob tem pomirjen en največjih privilegijev mojega življenja.
Naučili so me, da moram POSTATI NEKDO, da bom lahko srečna. Kasneje sem spoznala, da sem nekdo že s tem, ko zgolj sem. In da sem lahko srečna brez posebnega, družbi oprijemljivega in njej zadovoljivega razloga. Še več kot to – včasih se mi zdi, da gre vse to v obratni smeri – da moraš najprej znati biti srečen in to prakticirati, da te kasneje družba vidi kot “nekoga”.« Petra Škarja ima nekaj preprostih življenjskih vodil, ki jih zagovarja:
 bodi, kar si; delaj, kar te veseli,
 podjetnost na temeljih pravičnosti, zmernosti in poguma,
 K.I.S.S. (Keep It Super Simple./Naj bo karseda preprosto.),
 JIN JANG (in pomembnost ravnovesja),
 humor in pravičnost,
 bodi dober, delaj dobro,
 potuj, raziskuj, ustvarjaj in živi!
Na tokratnem večeru bomo prisluhnili mladi podjetnici Petri Škarja, avtorici branih knjig, v katerih posreduje svež pogled na življenje, na že večinoma splošno sprejeta dejstva, ki jih moramo upoštevati v sodobnem času. Poleg dveh na tem vabilu omenjenih ”navodil” za življenje bo tako med drugim izpostavila tudi pomen umetnosti in čutenja, spoštovanja sebe (in drugih), zavedanja, da je življenje čudovito, da nam je bilo dano …
Na pragu pomladi vas prijazno vabimo na spodbuden in pozitivno naravnan večer!