17. kLAK – Podaljšali smo rok za oddajo fotografij – do 23. maja 2021!

Dobra novica, za vse, ki še niste prispevali svojih fotografij! Fotografski natečaj podaljšujemo za 1 teden, in sicer do 23. maja 2021!

Laški akademski klub že sedemnajstič razpisuje tradicionalni fotografski natečaj kLAK. Tema letošnjega natečaja so MASKE.

Naš svet je trenutno odet v maske raznih materialov. Če smo še pred dobrim letom dni svobodno kazali kožo svojega obraza, temu zdaj ni več tako. A maska ne ponazarja nujno zgolj oprijemljivega tekstila, ki zakriva polovico obraza, temveč se z njo izraža tudi del kulture ali tradicije, nadeti si masko pa lahko predstavlja transformacijsko izkušnjo. Ljudje s svojim egoističnim pristopom do našega planeta tudi naravo postopoma pokrivamo z večplastnim slojem zgradb, cest in smeti ter na ta način kalimo njen pristen izgled in dušimo njeno dihanje.  Ljudje pa lahko masko nosimo brez da si sploh karkoli nadenemo; maska je lahko le podoba, ki jo predstavljamo svetu, da (se) skrijemo (pred) svojo resnico. Isto masko pa radi nadenemo tudi drugim ljudem in jih posledično vidimo v svoji barvni paleti ter doživljamo na svoj oseben, subjektiven način.

Kaj pa tebi predstavljajo maske?

RAZPISNI POGOJI:

  • Natečaja se lahko udeležijo vsi fotografi, ki bodo do zaključka predpisanega roka in v skladu z razpisnimi pogoji poslali svoja dela in imajo status študenta, dijaka, ali osnovnošolca;
  • kategorija posameznih fotografij: avtor lahko predloži največ dve fotografiji, nagrajeno pa je lahko le eno delo istega avtorja;
  • kategorija opusov: avtor lahko predloži največ dva opusa, eden opus ima lahko največ tri fotografije, nagrajeno pa je lahko le eno delo istega avtorja;
  • isti avtor lahko predloži maksimalno dva smiselno zaokrožena avtorska prispevka (dve fotografiji ali dva opusa ali eno fotografijo in en opus), nagrajeno pa je lahko le eno delo istega avtorja;
  • avtorji lahko pošiljajo le fotografije, ki jih še niso poslali na prejšnje kLAK-ove natečaje in ki še niso bile nagrajene v kakšnem drugem fotografskem natečaju;
  • fotografije so lahko črno-bele ali barvne, poslane v digitalni ali analogni obliki. Priporočena velikost za analogne fotografije je v velikosti med 18 x 24 cm in 30 x 40 cm, digitalne fotografije morajo imeti minimalno resolucijo 1600 x 1200 pikslov (pri razmerju slike 4:3) ali 1600 x 1050 pikslov (pri razmerju slike 3:2);
  • fotografije po želji opremite z naslovi, komentarji. Ob pošiljanju pripišite svoje ime in priimek ter telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi, in obvezno izpolnite tudi vprašalnik:
    • če pošiljate fotografijo: https://forms.gle/oLskJw2XxVpufofRA
    • če pošiljate opus: https://forms.gle/fhpKiqXr3QAoinr96

Vprašalnik je potrebno izpolniti za vsak izdelek posebej. Dela bo ob prevzemu šifriral neodvisni član društva LAK;

  • fotografije pošljite na elektronski naslov: natecaj.klak@gmail.com ali po pošti na Laški akademski klub, Trubarjeva ulica 3, 3270 Laško, s pripisom »Za kLAK«;
  • avtorji, ki sodelujejo na natečaju, morajo imeti bančni račun, odprt na eni izmed slovenskih bank.

OCENJEVANJE DEL:

  • Žirija ne bo obravnavala prispelih del, ki ne bodo ustrezala razpisnim pogojem. Žirija ni obvezana podeliti nagrad, če nobeno izmed del ne dosega zahtevane kakovosti. Fotografij ne vračamo.
  • Žirija si pridržuje pravico, da v kateremkoli času spremeni svojo odločitev, če pride do upravičenega razloga (v primeru suma plagiata).
  • Vsa prispela dela bo pregledala in ocenjevala žirija v sestavi: Žiga Gričnik (fotograf, Društvo fotografov Svit), Nika Damjanovič (diplomirala iz umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti), Rok Deželak (fotograf, RD2 Photography) in Matjaž Očko (M20, House of M20).
  • Žirija bo ocenjevala posamezno sliko oz. opus kot celoto, pri ocenjevanju prispelih del pa bo upoštevala ustvarjalno in kritično stališče, tehnično dovršenost, izpovednost in originalnost del ter estetska merila.

NAGRADE:
Posamezne fotografije:

  1. nagrada: 100 eur
  2. nagrada: 75 eur
  3. nagrada: 50 eur

Opusi:

  1. nagrada: 100 eur
  2. nagrada: 75 eur
  3. nagrada: 50 eur

RAZSTAVA IN PODELITEV NAGRAD:
Avtorji se s sodelovanjem na javnem razpisu strinjajo s tem, da se njihova dela objavijo na razstavi in v promocijske namene natečaja. Žirija bo objavila rezultate razpisa in podelila nagrade ob otvoritvi razstave, ki bo v petek, 4. 6. 2021, ob 20. uri v prostorih Muzeja Laško. Za javnost bo odprta do konca meseca junija.
Vsi podatki bodo objavljeni tudi na spletni strani www.drustvo-lak.si, udeleženci pa bodo obvestila prejeli po elektronski pošti, zato pošiljatelje prosimo, da izpolnijo zgoraj navedena vprašalnika.
Komisija bo objavila rezultate razpisa in podelila nagrade ob otvoritvi razstave, kjer bodo izbrana in nagrajena dela tudi razstavljena. Avtorji, katerih dela bodo nagrajena, bodo obveščeni po elektronski pošti. Vsem udeležencem natečaja bomo poslali vabilo na otvoritev razstave.

ROK ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ:
Rok za oddajo fotografij je nedelja, 16. 5. 2021, do 23.59.

Rok za oddajo fotografij je podaljšan do nedelje, 23. 5. 2021 do 23.59.

Spremljajte naš dogodek na Facebooku, kjer bodo objavljene najnovejše novice : https://fb.me/e/1cvXS3izU