Slovenija bogatejša še za eno univerzo!

Dolenjska regija se po novem lahko ponaša z lastno univerzo – z 19. novembrom je postala pravnomočna odločitev Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), ki je v Novem mestu akreditirala peto univerzo v Sloveniji in sicer Univerzo v Novem mestu. Zasebno univerzo, ki jo je NAKVIS akreditiral 21. septembra 2017, sestavljajo 4 novomeške članice in sicer Fakulteta za upravljanje, poslovanje in informatiko, Fakulteta za poslovne in upravne vede, Fakulteta za tehnologije in sisteme in Fakulteta za zdravstvene vede, ki so bile že prej del zasebnega visokošolskega središča v Novem mestu.

Zasebna univerza, na katero je vpisanih okrog 600 študentov, ponuja brezplačni prvostopenjski študij, ki ga financira država, 2. in 3. stopnja pa sta plačljivi. Univerza je pridobila akreditacijo do leta 2023 in pričakuje dvig vpisanih študentov, saj Univerza razvija nove smeri, kot je denimo komplementarni načini zdravljenja, ki je v Sloveniji še ni.

V Novem mestu sicer delujejo še štiri druge fakultete (Visoka šola na centru biotehnike in turizma Grm, Fakulteta za organizacijske študije, Fakulteta za industrijski inženiring in javna Fakulteta za informacijske študije), ki ostajajo zunaj Univerze v Novem mestu.

Več o tem si lahko preberete na strani Dela in RTV Slovenije.